Fish

Monday, September 26, 2011

Resepi nasi kacang

assalamualaikum

    salam semua harap2 semua yang tengok blog ni harap dalam keadaan sehat slalu...
catatan ni untuk kepada peminat nasi kacang atau sedara yang sudi mencuba resepi ini..buat saudara najib salin betul2 ek resepi ni..saya baca email yang saudara najib kirim pada saya berminat untuk mencuba resepi nasi kacang atau di kenali sebagai roz humus...


1 kg beras basmati
1.5 liter air
300 gm kacang kuda
ayam ikut kerpeluan potong dan bersihkan

3 kutum bunga cengekih
3 kutum buah pelaga
3 sudu minyak lemak kambing atau minyak sapi
garam dan aji no moto ikut suka la..kalau nak masin bubuh la banyak sikit

cara2

rebus air terlebih dahulu masukan bunga cengkih,buah pelaga,kacang kuda,kemudian basuh beras basmati sehingga bersih.kemudian tos kan die..ketepikan beras tu tadi..tengok kacang kuda yang kite rebus tadi bersama bunga lawang dan cengkih tadi tu.tengok kacang kalau dah setengah masak masukan ayam garam n aji secukup rasa..tutup dan tunggu kacang empuk sedikit..kemudia tengok ayam kalau dah seakaan nak masak masukan  beras basmati tadi..tutup bali tunggu air sehungga sedikit kekeringan.kemudian masuk minyak sapi atau minyak lemak kambing tadi..tutup dan tunggu sehingga beras tu masak menjadi nasi..heheh
kalau nak sedap cari la minyak lemak kambing sebab bila nasi masak die bau wangi..

bila dah masak tu angkat dan boleh sediakan dengan sauce..untuk org kite nasi ni makan nge dalca,apa2 kari pun sedap juga kalau orang arab cukup nge nasi n sauce je...

cara2 buat sauce..
ambil la beberape biji tomato sedikit daun ketumbar.....blender tomato tapi jangan hancur sangat biar nampat ketulan kecil2 lagi sedap.kemudian ambil sediki daun ketumbar cicang atau chop daun tu.campur semua sekali perasa dengan garam dah cukup..bila dah sia makan la dengan nasi tu kalau suka ambil bawang besar cili hijau ,timun buat ulam..kalau org saudi tu je la sayur untuk makan nge nasi ni..

note;kalau suka pedas boleh juga tambah cili merah blender dengan tomato tadi

Tu ja la nasi kacan yang simple....kalau suka cuba la kalau tak mejadi..tepon je mukin dengan aku tulis ni ade setengah ko orang tak faham kan..cal je aku..inysallah nati aku bagi tahu ko orang.......

2 comments:

ajib said...

Terima kasih banyak2 bang kerana sudi luangkan masa tuliskan resipi ni untuk saya, ada masa saya cuba nanti...pagi ni nak masak nasi mendy ayam dulu..dah beberapa kali buat tapi masih nak cari tune yang paling best...haha..tq very much..harap dihalalkan resipi ni utk saya cuba.

iddin long said...

same2...gd luck ajib..inysallah kalau berani dan tak putus asa akan menjadi .tak ade kesah nya..ilmu kalau tak ajar kat org lain tak guna juga..lame2 hilang gitu je baik bagi je siape yang betul2 berminat ajib..ajib kalau nak sedap bau nasi kalau boleh guna dapur kayu..baru naik bau die..